ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΘΕΑ

Στη χερσόνησο των Μεθάνων η μορφολογία του εδάφους παρουσιάζει ανάγλυφα την ηφαιστειογενή προέλευση της χερσονήσου. Αυτή η φυσιολογία του εδάφους βοήθησε στο να δημιουργηθεί στην περιοχή της χερσονήσου ένα πολύ όμορφο καταπράσινο περιβάλλον, ανάμεσα στους λόφους, στις κοιλάδες και στα χαμηλά οροπέδια της.

Αυτή η περιοχή, που χαρακτηρίστηκε ως περιοχή φυσικού κάλλους, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές, ανάμεσα σε αρχαία πετρόκτιστα μονοπάτια, ηφαιστειακούς κρατήρες, πλαγιές γεμάτες πεζούλες, αρχαίες στέρνες, εγκαταλειμμένους παλιούς οικισμούς και μοναδικές γραφικές βυζαντινές Εκκλησίες. Έτσι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του εναλλακτικού τουρισμού.

Το περιηγητικό ενδιαφέρον μέσα από τα μονοπάτια της χερσονήσου των Μεθάνων είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει την πεζοπορία με τη μελέτη της μοναδικής χλωρίδας της χερσονήσου, καθώς επίσης και να επισκευθεί τους 30 κρατήρες των ηφαιστείων, τις θέσεις των αρχαιολογικών χώρων και τα παραδοσικά χωριά των Μεθάνων.

Αυτή η εναλλακτική μορφή του τουρισμού δεν περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες δεν είνια υψηλές. Σε αυτό βοηθά πολύ και το οδικό δίκτυο, στο οποίο οι περισσότεροι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι ακόμα και στα μεγάλα υψόμετρα.

Σε όλη τη χερσόνησο των Μεθάνων υπάρχει ένα δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπάτιων και χωματόδρομων, 70 περίπου χιλιομέτρων, ιστορικής σημασίας και ξεχωριστής ομορφιάς, με εύκολη πρόσβαση, μονοπάτια που εξυπηρέτησαν τις ανάγκες ολόκληρων παλαιών γενεών και που εξακολουθούν να εξυπηρετουν και τις σημερινές γενεές.

Ο κ. Παντελής Παπαχρήστου, πεζοπόρος, ορειβάτης και φυσιολάτρης, μας έδωσε την ευκαιρία να παραθέσουμε την πολύ αξιόλογη δουλειά του γύρω από τις διαδρομές και τα πεζοπορικά μονοπάτια της χερσονήσου των Μεθάνων και η οποία πραγματικά αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά της χερσονήσου των Μεθάνων.

Παρακάτω θα βρείτε περιγραφές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα και χάρτες από πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές που οι περισσότερες είναι απλές και μπορούν να πραγματοποιηθούν από όλους.

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΑΜΕΝΗΣ - ΒΑΘΥ- ΜΕΘΑΝΑ

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει μήκος περίπου 23 χλμ., υψομετρική διαφορά ανάβασης περίπου 600 μέτρα και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 6-7 ώρες.

Ξεκινάμε από το λιμάνι της Λουτρόπολης των Μεθάνων και κατευθυνόμαστε προς την εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου. Πίσω από την εκκλησία, και αφού περάσουμε απέναντι τη ρεματιά συναντάμε το "κεντρικό" μονοπάτι που ανεβαίνει στον ορεινό όγκο των Μεθάνων και διασχίζει τη χερσόνησο με κατεύθυνση βορειοδυτικά. Περνά από την κοιλάδα του Σταυρόλογγου που βρίσκεται σε υψόμετρο 540μ., από τις απότομες πλαγιές πάνω από το Βαθύ, απ' όπου η θέα είναι καταπληκτική, και συνεχίζει προς το ηφαίστειο της Καμένης Χώρας.

Από τα 23 χλμ. της διαδρομής, τα τελευταία 13 χλμ., όπου ουσιαστικά επιστρέφουμε από την Κα(η)μένη Χώρα στο Βαθύ και τέλος στα Μέθανα, είναι ασφαλτοδρομένα και έτσι μπορείτε να τα αποφύγετε αν οργανωθείτε καλύτερα και χρησιμοποιήσετε ταξί ή κάποιο από τα λιγοστά δρομολόγια των λεωφορείων. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ - ΧΕΛΩΝΑ - ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ

Ξεκινάμε πάλι από την πόλη των Μεθάνων και κατευθυνόμαστε προς την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου. Πίσω από την εκκλησία, και αφού περάσουμε απέναντι τη ρεματιά συναντάμε το "κεντρικό" μονοπάτι που ανεβαίνει στον ορεινό όγκο των Μεθάνων και φθάνουμε στην κοιλάδα του Σταυρόλογγου που βρίσκεται σε υψόμετρο 540μ.

Η διαδρομή αυτή προσφέρει μια υπέροχη εικόνα του ορεινού όγκου των Μεθάνων. Περνά από σημεία με καταπληκτική θέα, ηφαιστειακούς κρατήρες, αρχαία πετρόκτιστα μονοπάτια, πλαγιές γεμάτες πεζούλες, αρχαίες στέρνες, έναν εγκαταλειμμένο οικισμό καθώς και τη μοναδική βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίτσας πάνω από το Μεγαλοχώρι.

Από ένα σημείο της διαδρομής μπορούμε να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο της χερσονήσου των Μεθάνων, την κορυφή Χελώνα σε υψόμετρο 740μ., όπου βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ - ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ - ΣΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΓΑΜΠΡΟΥ - ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει συνολική διάρκεια περίπου 5 ωρών και είναι μία από τις πιο όμορφες διαδρομές στον κεντρικό ορεινό όγκο των Μεθάνων, που γίνεται μέσα από χτιστά καλντερίμια και πανέμορφα πετρινα μονοπάτια στο δάσος.

Ένα μέρος της είναι σχεδόν η αντίστροφη προηγούμενη διαδρομή περνώντας πάλι από τη Βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίτσας, από τα εγκαταλελειμμένα χωρια και παλιές στέρνες. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ - ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΑΜΙ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΒΑΘΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει μήκος περίπου 6.2 χλμ., υψομετρική διαφορά κατάβασης περίπου 460 μέτρα και μπορεί να συνδυαστεί με κατάβαση στο Βαθύ και επίσκεψη της αρχαίας ακρόπολης στο Παλαιόκαστρο από το Μεγάλο Ποτάμι ή με ανάβαση από το Σταυρολόγγο στο Ηφαίστειο μέσω της "Στέρνας του Γαμπρού".

Είναι μία από τις εναλλακτικές διαδρομές για να κατέβουμε από το Σταυρολόγγο, στον οποίο φτάνουμε ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι των Μεθάνων, που ανεβαίνει στον ορεινό όγκο, από την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, ξεκινώντας από την πόλη των Μεθάνων.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, οδεύει για μεγάλο της μέρος της σε πετρόκτιστο μονοπάτι και προσφέρει πολύ όμορφη θέα προς το Βαθύ, την ακρόπολη "Παλιόκαστρο" και τον κόλπο της Επιδαύρου. Επιπλέον, μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε το εγκαταλειμμένο χωριό "Στέρνα του Γαμπρού". Περιγραφή της διαδρομής ...

ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ - ΚΡΑΣΟΠΑΝΑΓΙΑ

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει μήκος περίπου 3.8 χλμ., υψομετρική διαφορά κατάβασης περίπου 200 μέτρα και μας οδηγεί από την Καμένη Χώρα στη μικρή εκκλησούλα της Κρασοπαναγιάς, που είναι χτισμένη πάνω σε απότομα βράχια στο δυτικότερο άκρο της χερσονήσου των Μεθάνων.

Η διαδρομή είναι δύσκολη και αν και μικρή, είναι αρκετά κουραστική, αφού για να φθάσουμε στο ακρωτήρι που υπάρχει το εκκλησάκι διανύουμε τη διαδρομή σε 2 περίπου ώρες. Στο τελευταίο και δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής υπάρχει αραιή σήμανση με κούκους και γίνεται όχι από μονοπάτι αλλά ακολουθώντας περάσματα ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια. Όσοι θα κάνουν αυτή τη διαδρομή, καλό είναι να γυρίσουν στο Βαθύ με κάποιο σκάφος που έχουν προγραμματίσει. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΕΚΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΚΥΨΕΛΗ

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει μήκος περίπου 3.9 χλμ., υψομετρική διαφορά κατάβασης περίπου 370 μέτρα και μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στην αρχαία ακρόπολη Όγα.

Είναι μία άλλη εναλακτική διαδρομή για να κατέβουμε από το Σταυρολόγγο, στον οποίο φτάνουμε ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι των Μεθάνων, που ανεβαίνει στον ορεινό όγκο, από την Εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, ξεκινώντας από την πόλη των Μεθάνων.

Είναι μια πάρα πολύ όμορφη διαδρομή, που μας προσφέρει πολύ όμορφη θέα της ηφαιστειακής καλδέρας του Σταυρολόγγου αλλά και μοναδική θέα προς την Αίγινα, τον Πόρο, το Αγκίστρι και τα παράλια της Αττικής. Η διαδρομή δεν περπατιέται αρκετά και σε κάποια σημεία πάει να κλείσει από τη βλάστηση. Ο προσανατολισμός της όμως είναι σταθερός και δε θα συναντήσετε προβλήματα ακόμα και με πυκνή βλάστηση μέχρι να φτάσετε στην Κυψέλη. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΕΒΔΟΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΚΥΨΕΛΗ - ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΥΨΩΜΑ ΟΓΑ

Η διαδρομή που περιγράφεται είναι κυκλική και έχει μήκος περίπου 4.7 χλμ. και μπορεί να πραγματοποιηθεί και τμηματικά. Διατρέχει ένα από τα πολύ όμορφα μονοπάτια της χερσονήσου των Μεθάνων και μας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη και το ύψωμα Ογά, ανατολικά της Κυψέλης, που πήρε το όνομά του από τον πύργο ενός Αγά που βρισκόταν στην περιοχή αυτή. Από το ύψωμα Ογά η θέα προς τον Πόρο και το Πετροκάραβο είναι καταπληκτική. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΟΓΔΟΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΙΕΡΟ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΟ - ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ είναι μια σύντομη πορεία γύρω από τα Μέθανα, που έχει μήκος περίπου 1.7 χλμ. και περνά από το Μυκηναϊκό Ιερό, μια από τις σημαντικότερες αρχαιότητες των Μεθάνων.

Ανακαλύφθηκε το 1990 από ανασκαφή που έγινε στα θεμέλια της μικρής Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και έφερε στο φως πολλά ειδώλια και κοσμήματα τα οποία σήμερα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά.

Η διαδρομή περνά επίσης από ψήγματα Αρχαίου λιθόστρωτου μονοπατιού, από ελαιοπερίβολα με πεζούλες και καταλήγει στην παραλία Προ, κάτω από τον λόφο-κρατήρα της Κοσσόνας, όπου υπάρχουν επίσης Αρχαιότητες. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΕΝΑΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΡΗΓΜΑ - ΜΑΛΙΜΠΑΡΔΙ - ΔΡΙΤΣΑΙΪΚΑ

Μαλιμπάρδι σημαίνει στα αρβανίτικα "το άσπρο βουνό". Το χαμηλό αυτό ύψωμα ονομάστηκε έτσι καθώς είναι  ένα από τα δύο σημεία της χερσονήσου των Μεθάνων με ασβεστολιθικά "άσπρα" πετρώματα. Το άλλο σημείο είναι ο κάβος της Κρασοπαναγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη χερσόνησο των Μεθάνων τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά.

Η διαδρομή που περιγράφεται έχει μήκος περίπου 6.4 χλμ., υψομετρική διαφορά κατάβασης περίπου 297 μέτρα, είναι μια κυκλική πορεία γύρω από το ύψωμα του Μαλιμπάρδι και μας προσφέρει την ευκαιρία να επισκευθούμε το ελάχιστα γνωστό ρήγμα των Μεθάνων.

Από κάποια σημεία της διαδρομής η θέα προς την Αίγινα, τον Πόρο, το Γαλατά, τον κόλπο της Επιδαύρου, την πεδιάδα Θρονί και την Κρασοπαναγιά είναι πραγματικά μοναδική.

Η σήμανση στο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής είναι πολύ καλή ενώ στο κατηφορικό σχεδόν ανύπαρκτη. Χρειάζεται όμως προσοχή σε όλο το μήκος της διαδρομής καθώς η βλάστηση έχει στενέψει πολύ το μονοπάτι σε αρκετά σημεία του. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΔΕΚΑΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΦΑΒΙΕΡΟΥ

Όπως μπαίνουμε στη χερσόνησο των Μεθάνων, ακριβώς στη στενή λωρίδα γης που χωρίζει τη χερσόνησο από την Τακτικούπολη, αριστερά μας, στο ύψωμα του λόφου, βρίσκεται το κάστρο του Φαβιέρου σε υψόμετρο 80 περίπου μέτρων.

Στο κάστρο του Φαβιέρου μπορείτε να φτάσετε από το λιμάνι της Λουτρόπολης των Μεθάνων ακολουθώντας αριστερά το δρόμο προς Επίδαυρό και Γαλατά. Στη διαδρομή συναντάμε τα λουτρά, ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο απ' όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη των Μεθάνων, και τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό των Μεθάνων. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Μέθανα, υπάρχει διασταύρωση που υπάρχουν ταμπέλες που δείχνουν προς "Βαθύ - Παραλία".

Κάνουμε δεξιά στο δρόμο που αρχικά είναι τσιμεντροστρωμένος και ανηφορίζει ελαφρά. Μετά από λίγα μέτρα συναντάμε διασταύρωση στην οποία ακολουθούμε το χωματόδρομο που βρίσκεται αριστερά μας και αμέσως μετά από 10 περίπου μέτρα, συνεχίζουμε στο μονοπάτι που ξεκινά προς το Κάστρο του Φαβιέρου.

Το Κάστρο του Φαβιέρου χτίστηκε το 1826 υπό τις διαταγές του Νικόλαου Κάρολου Φαβιέρου, γάλλου στρατηγού, πάνω στα ερείπια οχυρώσεων που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (ο Νικίας) τον 5ο αι. π.Χ, στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ

Στο Σπήλαιο Περιστεριών μπορείτε να φτάσετε από το λιμάνι της Λουτρόπολης των Μεθάνων ακολουθώντας αριστερά το δρόμο προς Επίδαυρό και Γαλατά. Στη διαδρομή συναντάμε τα λουτρά, ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο απ' όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη των Μεθάνων, και τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό των Μεθάνων. Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Μέθανα, υπάρχει διασταύρωση που υπάρχουν ταμπέλες που δείχνουν προς "Βαθύ - Παραλία".

Το σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στα αριστερά του δρόμο που οδεύει από το στενό των Μεθάνων στο Βαθύ, σε απόσταση περίπου 1,9 χλμ από τη διασταύρωση του Στενού. Το σπήλαιο, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου. Tο μήκος του σπηλαίου, είναι 250 μ. και αποτελείται από τρεις θαλάμους: στον πρώτο υπάρχει μικρή λίμνη, ο δεύτερος είναι γεμάτος από βράχους που έχουν πέσει από την οροφή ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει και πάλι νερό. Το σπήλαιο είναι ουσιαστικά ένας υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Στο δεύτερο και στον τρίτο θάλαμο υπάρχουν σταλαγμίτες που παρουσιάζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο "Θρονί". Περιγραφή της διαδρομής ...

ΔΩΔΕΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΜΕΘΑΝΑ - ΒΑΘΥ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Στο λόφο του Παλαιόκαστρου, κοντά στο Βαθύ και στο Μεγαλοχώρι, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου.

Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 πΧ). Ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων. Περιγραφή της διαδρομής ...

ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στα Μέθανα υπάρχουν πολλές ακόμα μικρότερες διαδρομές τις οποίες μπορεί κανείς να βρεί εύκολα ακολουθώντας μέχρι κάποιο σημείο τις διαδρομές που περιγράφονται παραπάνω.

Αν ακολουθήσετε κάποιο μονοπάτι να προσέξετε γιατί στο ίδιο μονοπάτι υπάρχουν δύο τρόποι σήμανσης. Ο ένας είναι με χρωματιστά σημάδια πάνω στις πέτρες και ο άλλος με χρωματιστές ξύλινες ταμπέλες οι οποίες φέρουν ένα από τα γράμματα Α, Β, Γ και Δ.

Εσείς θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα τα σημάδια σε πέτρες ή σε ξύλινες ταμπέλες που θα έχουν το ίδιο χρώμα.