Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Περιβάλλεται ολόκληρη από θάλασσα, εκτός από μία στενή λωρίδα γης με την οποία συνδέεται με την Αργολική χερσόνησο.

Η ίδια η χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί έναν ορεινό όγκο με υψηλότερο σημείο του την κορυφή της Χελώνας που έχει υψόμετρο 740μ.

Στη χερσόνησο των Μεθάνων η μορφολογία του εδάφους παρουσιάζει ανάγλυφα την ηφαιστειογενή προέλευση της χερσονήσου. Αυτή η φυσιολογία του εδάφους βοήθησε στο να δημιουργηθεί στην περιοχή της χερσονήσου ένα πολύ όμορφο καταπράσινο περιβάλλον, ανάμεσα στους λόφους, στις κοιλάδες και στα χαμηλά οροπέδια της.

Στη χερσόνησο υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700 στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Το Ηφαίστειο των Μεθάνων χαρακτηρίζεται ως ενεργό ηφαίστειο, βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου με σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό και καθιστά τα Μέθανα πολύ σημαντικό προορισμό για γεωλογική έρευνα.

Το κλίμα της χερσονήσου των Μεθάνων είναι εύκρατο, υγιεινό, γλυκό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, με θερμοκρασιακές αποκλίσεις, όχι ιδιαίτερα έντονες, μεταξύ της παράκτιας ζώνης και της ορεινής-ημιορεινής ενδοχώρας.

Σε φυσιολογικά όρια κινούνται και τα ποσοστά βροχοπτώσεων και υγρασίας, που συνηγορούν στην επιβίωση πλούσιας δασώδους χλωρίδας (κάπου το 1/2 του συνολικού εδάφους του Δήμου) και σχετικής πανίδας.

Γενικά το κλίμα της Χερσονήσου των Μεθάνων μαζί με τα ποσοστά των βροχοπτώσεων ευνοεί, ακόμα, και τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τα Μέθανα είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά με το ferry boat και οι παραλίες της χερσονήσου αποτελούνται από πολλούς μικρούς όρμους και ηπήνεμους κολπίσκους με καταγάλανα νερά.