ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων: Από τα Μέθανα πηγαίνετε στο Μεγαλοχώρι από το οποίο ξεκινά μικρός κατηφορικός πλακόστρωτος δρόμος αριστερά του οικισμού, που οδηγεί μέσα από ελιές και συκιές, στο Παλαιόκαστρο, την Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη, και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου του 15ου αιώνα.

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Θρονί: Επίσης πάνω από το Μεγαλοχώρι, εκτείνεται το οροπέδιο "Θρονί" στο οποίο βρισκόταν ένας πέτρινος θρόνος ως τις αρχές του περασμένου αιώνα. Κομμάτια του μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο Μουσείο του Πόρου. Στο Θρονί μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε έναν καλοδιατηρημένο πύργο του 4ου αι. π.Χ και ερείπια ελαιουργείου του 3ου αι. π.Χ.

Μέθανα - Μεγαλοχώρι - Κορυφή της Χελώνας: Από το Μεγαλοχώρι ξεκινά λιθόστρωτο χωμάτινο μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στην Παναγίτσα, μια Βυζαντίνη Εκκλησία με όμορφες αγιογραφίες σε υψόμετρο 550 μέτρων, μετά από μία ώρα περπάτημα. Μετά από μια ακόμη ώρα φθάνουμε στον ακατοίκητο οικισμό της Παναγίτσας και συνεχίζοντας, μετά από μια ανηφορική διαδρομή φθάνουμε στην υψηλότερη κορυφή των Μεθάνων, τη Χελώνα (740 μ.), μετά από πεζοπορία 3,5 περίπου ωρών συνολικά. Στην κορυφή της Χελώνας βρίσκονται στρογγυλές και παραλληλόγραμμες στέρνες, πιθανότατα Βυζαντινής εποχής.

Μέθανα - Κοιλάδα του Σταυρόλογγου: Η κοιλάδα του Σταυρόλογγου βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου και πήρε το όνομά της γιατί στην κοιλάδα αυτή διασταυρώνονται τα κυριότερα μονοπάτια της. Στην κοιλάδα αυτή υπάρχει ένας από τους παλιότερους κρατήρες ηφαιστείων στη χερσόνησο και μέσα στον ελαιώνα συναντάμε Αρχαίο Πύργο, καλοδιατηρημένο οικοδόμημα του 4ου αι.π.χ., με λαξευτές ηφαιστειακές πέτρες και μία εντυπωσιακή πύλη.

Μέθανα - Άγιος Νικόλαος: Από τα Μέθανα, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο φθάνουμε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Κατά τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ιαματικές πηγές επί της εποχής του Αντιγόνου του Γονατά (277-240 π.Χ), μετά την έκρηξη της Καμμένης. Υπήρχαν λουτήρες ενώ σώζονται λείψανα δεξαμενής Ρωμαϊκής εποχής. Επίσης αρχαιότητες υπάρχουν και στην τοποθεσία Μαγούλα, δυτικά του Αγίου Νικολάου Παλαιών Λουτρών.

Μέθανα - Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης: Ένας ακόμη αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος, βρίσκεται στο λόφο που υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 1.5 χλμ από τα Μέθανα. Το 1990 στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Σ’ ένα από τα κτίσματα του οικισμού βρέθηκαν αφιερώματα (ειδώλια και κοσμήματα), από τα οποία εκτιμάται ότι ήταν χώρος λατρείας προϊστορικής θεότητας, και πιθανόν του Ποσειδώνα. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου.

Μέθανα - Κυψέλη (Κοσώνα): Κατά μήκος της πορείας που καταλήγει στην ακτή, κάτω από το λόφο-κρατήρα της Κοσώνας υπάρχουν ψήγματα αρχαίου λιθόστρωτου και αρχαιότητες όπως επίσης και στο ύψωμα Ογά, ανατολικά της Κυψέλης, διασώζονται ερείπια μυκηναικής Ακρόπολης. Στην παραλία της Κυψέλης υπάρχουν ερείπια φρουρίου των κλασικών χρόνων με απομεινάρια αρχαίου ναού στο εσωτερικό του.

Μέθανα - Δριτσαίϊκα: Έξω από το χωριό της περιοχής "Δριτσαίικα" υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας λιθοδομής του 4ου π.Χ. αιώνα. Πάνω από το νεκροταφείο των Δριτσεϊκων σώζονται ερείπια αρχαίου πύργου ή ιερού. Εκεί βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή των Μεθάνων, και η ταφόπετρα του Ανδροκλή (600 π.Χ- Μουσείο Πόρου).

Μέθανα - Στενό - Πύργος του Φαβιέρου: 10 λεπτά από τα Μέθανα βρίσκεται ο στενός Ισθμός από τον οποίο ξεκινά η Χερσόνησος των Μεθάνων. Μόλις περάσουμε τον Ισθμό, αριστερά μας, στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το κάστρο του Φαβιέρου, μεσαιωνικής εποχής με τέσσερις μικρούς πυργίσκους στις άκρες του, που κτίστηκε το 1826 στα ερείπια αρχαίου οχυρού του 5ου π.Χ. αι., που είχαν χτίσει οι Αθηναίοι (Νικίας) στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων: Το νησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι μία μικρή χερσόνησος στην είσοδο της πόλης, απέναντι από τη Βρωμολίμνη και δίπλα στη Μαρίνα των Μεθάνων. Στο νησάκι βρίσκονται κάποια κατάλοιπα αρχαίας οχύρωσης της κλασικής και αρχαϊκής εποχής και κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν ίχνη από τα Κυκλώπεια Τείχη του 6ου αι. π.Χ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με το αυτοκίνητό σας, μετά από διαδρομή 60 με 90 λεπτών, αξίζει να επισκεφτείτε τις αρχαιολογικές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου που είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κτίστηκε σε μια χαράδρα το 340 π.Χ. από τον Αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο το Νεότερο, σύμφωνα με τον Παυσανία. Έχει θαυμάσια ακουστική, είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών και χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συνετέλεσε στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, ένα θεσμό που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Στις Μυκήνες θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα κυκλώπεια τείχη, το παλάτι του βασιλιά Αγαμέμνονα και τους δυο ταφικούς βασιλικούς περιβόλους.

Θα εντυπωσιαστείτε από το θησαυρό του Ατρέα (θολωτός τάφος), το θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας, την Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, τη Βόρεια Πύλη καθώς και την Υπόγεια δεξαμενή.

Πάρα πολλά από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις Μυκήνες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και στο νέο, σύγχρονο, Μουσείο Μυκηνών στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, προκαλώντας το θαυμασμό σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης.

Το Ναύπλιο με τα δυο μεσαιωνικά του κάστρα

Στην πόλη του Ναυπλίου κάνουν αισθητή την παρουσία τους η Αρχαία Ακρόπολη που έχει κτισθεί στην κορυφή ενός κωνικού λόφου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 170μ. από τη γύρω περιοχή.

Το ενετικό κάστρο του Παλαμιδίου βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ναυπλίου σε λόφο ύψους 216 μέτρων. Πήρε το όνομά του από τον τοπικό ήρωα Παλαμήδη, γιο του Ναυπλίου. Χτίστηκε και οχυρώθηκε κατά τη β΄ περίοδο της Ενετοκρατίας (1686-1715) σε σχέδια των Ζιάξιχ και Λασάλ. Αποτελεί τυπικό φρούριο μπαρόκ και απαρτίζεται από 8 προμαχώνες αυτοτελείς μεταξύ τους.

Το Μπούρτζι, θαλασσινό κάστρο στη βραχονησίδα του λιμανιού, αναγέρθηκε από τους Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473, εφοδιάζοντάς το με νεώτερα πυροβόλα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ, ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

Η Αρχαία Τροιζήνα

Από την πλατεία του σημερινού χωριού της Τροιζήνας ξεκινά το ταξίδι στο χρόνο για τις Αρχαιότητες της Αρχαίας Τροιζήνας.

Η Αρχαία Πόλη της Τροιζήνας που είχε Τείχη, Ακρόπολη, Αγορά και πολλά Ιερά βρισκόταν στα δυτικά του σημερινού οικισμού, κτισμένη στη βόρεια πλαγιά του όρους Αδέρες και σε τμήμα της προσχωσιγενούς πεδιάδας.

Η Αρχαία Τροιζήνα ήταν μια πόλη του ελληνικού κόσμου που άκμασε κατά μεγάλες περιόδους, ενώ σε άλλες έπεσε σε δευτερεύοντα ρόλο επισκιασμένη από μεγαλύτερα κέντρα. Είναι βέβαιο εξάλλου ότι διέθετε μια οικονομικά εύρωστη τάξη, η οποία επιδείκνυε τον πλούτο της και συμμετείχε σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες.

Τις ανάγκες μάλιστα αυτής της τάξης εξυπηρετούσε η δημιουργία τοπικού κέντρου παραγωγής χάλκινων αγγείων, τα οποία ήταν δημοφιλή ως κτερίσματα για δύο τουλάχιστον αιώνες.

Στην Αρχαία Τροιζήνα υπήρχε το Ιερό του Ιππολύτου, ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος, που παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό και βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, που εκτείνεται βόρεια και βορειοδυτικά του σύγχρονου οικισμού της Τροιζήνας.

Συνδέεται άμεσα με το μύθο του έρωτα της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο. Το γεγονός ότι ο διαδεδομένος αυτός μύθος σχετίζεται με την ιστορία του ιερού αποτελεί σίγουρα πόλο έλξης για τους επισκέπτες του χώρου.

Το τέμενος του Ιππολύτου βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλεως, δυτικά του Γεφυραίου ρέματος, σε απόσταση περίπου 800 μ. από την αρχαία αγορά και σε ψηλότερο επίπεδο των υπωρειών του ίδιου βουνού.

Επίσης βορειοδυτικά της αρχαίας πόλης, βρίσκονται τα ερείπια του Ασκληπιείου που χτίστηκε στα τέλη του 4ου με αρχές 3ου αι. π.Χ.. Ηταν ένα ορθογώνιο κτίριο με εσωτερική αυλή και δωμάτια στις τρεις πλευρές του, όπου βρέθηκαν ίχνη από κρεβάτια, τραπέζια και τζάκια. Πρέπει λοιπόν αυτά να ήταν τα δωμάτια των αρρώστων.

Στην άλλη πλευρά βρισκόταν μια μεγάλη αίθουσα με εσωτερική κιονοστοιχία. Από αυτό το κτίριο μπορούσες με έναν διάδρομο να περάσεις σε ένα άλλο κτίριο με αίθουσα και αυλή που πρέπει να ήταν το Θεραπευτήριο.

Στην Αρχαία Τροιζήνα θα δείτε την Πέτρα του Θησέα και τα θεμέλια του ναού της Αρτέμιδος Σωτήρας. Στην πλαγιά του βουνού βρισκόταν το ιερό του Λυτηρίου Πανός, καθώς και ο τάφος του Πιτθέα.

Χαμηλότερα σώζονται λείψανα των ναών της Ίσιδας και της Ακραίας Αφροδίτης, ενώ έξω από την Πόλη υπήρχε το ιερό του Φιτάλμιου Ποσειδώνα και κοντά σε αυτόν το ιερό της Δήμητρας θεσμοφόρου που είχε ιδρύσει ο Αλθήπος. Πιο πέρα βρίσκουμε τις πηγές του Ιλλικού ποταμού, όπου ο Θησέας είχε ιδρύσει το ιερό της Νυμφίας Αφροδίτης.

Οι Αρχαίοι Τάφοι της Μαγούλας

Ξεκινώντας από το Γαλατά και παίρνοντας το δρόμο για την Τροιζήνα σε 3χλμ. περίπου, δεξιά υπάρχουν οι Θολωτοί Βασιλικοί τάφοι της Μαγουλάς των Μυκηναϊκών χρόνων, σημαντικό δείγμα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Πάνω στο λόφο της Μεγάλης Μαγούλας, μήκους 800 μ., έχει βρεθεί Μεσοελλαδική Ακρόπολη μικρής έκτασης. Οι τάφοι βρίσκονται στο δυτικό άκρο της.

Έχουν ανακαλυφθεί τρεις θολωτοί τάφοι, ο πρώτος είναι του 16ου αιώνα π.Χ., ο δεύτερος ο μεγαλύτερος ανήκει στην Πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο του 15ου αιώνα π.Χ, και ο τρίτος του 13ου αιώνα π.Χ.

Ο παλιότερος (16ου αι. π.Χ.) σχηματίζει εσωτερικά έναν κύκλο με διάμετρο 5 μ. και έχει μεγαλιθική είσοδο χωρίς τον χαρακτηριστικό δρόμο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων. Ο δεύτερος είναι πολύ μεγάλος (11μ.) και ο τρίτος είναι μικρότερος (3,80μ.).

Ο μεγαλοπρεπέστερος από τους τρεις τάφους είναι ο δεύτερος και εκτιμάται ότι είχε το ύψος ενός τριώροφου κτιρίου. Η διάμετρος του θαλάμου φτάνει τα 11μ. και είναι καλυμμένος από τύμβο διαμέτρου 60μ. ενώ χρονολογείται στον 15 π.Χ. αι. Προσεγγίζει, μάλιστα, σε διαστάσεις εκείνον του Αιγίσθου στις Μυκήνες.

Ο Ναός του Ποσειδώνα

Όταν βγείτε από το μικρό ferry boat στο λιμάνι του Πόρου, πηγαίνετε αριστερά και μετά το Γεφυράκι συνεχίζετε στο Συνοικισμό. Ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνετε μετά από 15 περίπου λεπτά, στο Ναό του Ποσειδώνα.

Ελάχιστα απομένουν σήμερα από το Δωρικό ναό (6ου αιώνα) κατασκευασμένο από γαλάζιο ασβεστόλιθο, και βρίσκεται στη θέση Παλάτια ανάμεσα στη Βίγλα και στον Προφήτη Ηλία.

Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ. Είχε διαστάσεις 14,40 x 27,40 μ. με πρόσοψη προς τα βορειοανατολικά και ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στις μικρές πλευρές και 12 κίονες στις μεγάλες. Ο ναός βρισκόταν μέσα σε ορθογώνιο περίβολο διαστάσεων 52,95 x 26,05 μ. με 2 εισόδους, μια στη βορειοανατολική πλευρά, ακριβώς απέναντι στην είσοδο του ναού, και μία δεύτερη στην νοτιοανατολική πλευρά, στη μέση της αντίστοιχης πλευράς του ναού.

Ο ναός του Ποσειδώνα ήταν ένα φημισμένο ιερό άσυλο που δεχόταν υπό την περιφρούρησή του τους καταδιωγμένους. Ο ρήτορας Δημοσθένης ήταν ο διασημότερος άνθρωπος που είχε ζητήσει άσυλο εδώ, φεύγοντας από την Αθήνα, την οποία είχαν καταλάβει οι Μακεδόνες. Εδώ ήπιε δηλητήριο και θάφτηκε μέσα στο χώρο του Ιερού.

Το Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας