ΣΤΑΥΡΟΛΟΓΓΟΣ - ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΤΑΜΙ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΒΑΘΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ
       

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Βαθμός Δυσκολίας:  Εύκολος | 6 χλμ.)

Μέρος 1ο: Σταυρόλογγος - Μεγάλο Ποτάμι

Από το Σταυρόλογγο πηγαίνουμε στη διακλάδωση προς Άγιο Αθανάσιο (001). Στη διακλάδωση κάνουμε αριστερά ακολουθώντας το χωματόδρομο.

Μετά από 190μ. συναντάμε ένα ξύλινο κιόσκι πάνω σε μια κλειστή αριστερή στροφή του δρόμου (002), και συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο χωματόδρομο ανηφορίζοντας ελαφρά.

Μετά από 200μ. συναντάμε διακλάδωση (003), στην οποία ακολουθούμε τον αριστερό και φαρδύτερο δρόμο.

Μετά από 140μ., στην επόμενη κλειστή δεξιά στροφή του δρόμου φτάνουμε στο σημείο (004) από το οποίο ξεκινά το μονοπάτι για Παναγίτσα και Μεγαλοχώρι. Εμείς συνεχίζουμε ακολουθώντας το δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε.

Μετά από 100μ. ένα στενό μονοπάτι ξεκινά στα αριστερά μας (005) που δεν έχει σήμανση και δεν είναι κάποιο κύριο μονοπάτι καθώς μετά από λίγα μέτρα συνδέεται με το μονοπάτι που οδεύει προς Μεγαλοχώρι. Εμείς συνεχίζουμε ακολουθώντας το δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε.

Μετά από άλλα 60μ., ο δρόμος κάνει μια αριστερή στροφή (006) και τότε ανοίγεται μπροστά μας καταπληκτική θέα προς την Αττική, το Αγκίστρι αλλά και τον κόλπο της Επιδαύρου.

Μετά από 190μ., φεύγει στα αριστερά μας στενός ανηφορικός χωματόδρομος (007), τον οποίο δεν τον ακολουθούμε, αλλά συνεχίζουμε ακολουθώντας το δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε.

Μετά από 270μ. συναντάμε ξύλινο κιόσκι σε μια απότομη αριστερή στροφή του δρόμου (008).

Μετά από 100μ. φτάνουμε σε διασταύρωση (009). Στα δεξιά μας ξεκινά ο δρόμος για τα χωριά Μακρυλόγγος, Παλιά Λουτρά και Κουνουπίτσα. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία συνεχίζοντας την πορεία μας στην ίδια κατεύθυνση. Από το σημείο αυτό ο δρόμος που ακολουθούμε γίνεται ασφαλτόδρομος.

Μετά από 800μ. πορείας στον ασφαλτόδρομο, φτάνουμε σε σημείο όπου στα αριστερά μας υπάρχει κιόσκι και φεύγει ένας χωματόδρομος (010), τον οποίο δεν ακολουθούμε. Στο σημείο αυτό υπάρχουν και κόκκινα σημάδια που μας οδηγούν σε μονοπάτι, το οποίο δεν ακολουθούμε, γιατί το μονοπάτι αυτό οδηγεί προς την Παναγίτσα όπου συνδέεται με τη διαδρομή για Μεγαλοχώρι.

Μετά από άλλα 700μ. πορείας στον ασφαλτόδρομο, πάνω σε μια αριστερή στροφή του, μικρός χωματόδρομος φεύγει δεξιά και οδηγεί στα κτήματα στο λόγγο (011). Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας στον ασφαλτόδρομο.

Μετά από άλλα 220μ., φτάνουμε σε σημείο όπου ο δρόμος κάνει μια αριστερή στροφή. Εκεί υπάρχει ένα ξύλινο κιόσκι και ξεκινά στα δεξιά μας ένα πολύ καλά διατηρημένο πετρόκτιστο μονοπάτι (012) που οδηγεί στο εγκαταλειμμένο χωριό Στέρνα του Γαμπρού, στο οποίο το μόνο κτίσμα που διατηρείται σε καλή κατάσταση είναι η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης. Εμείς συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στον ασφαλτόδρομο χωρίς να πάρουμε το προηγούμενο μονοπάτι.

Ο ασφαλτόδρομος κατηφόριζει κάνοντας μια φουρκέτα και σε απόσταση 700μ. από το κιόσκι ξεκινά στα αριστερά μας στενός εγκαταλειμμένος χωματόδρομος που οδηγεί προς το Μεγαλοποτάμι (013). Ακολουθούμε το χωματόδρομο αυτό.

Κατηφορίζοντας στο στενό χωματόδρομο, βλέπουμε την πλαγιά στα δεξιά μας να είναι γεμάτη από πεζούλες. Οι πεζούλες αυτές εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Στέρνας του Γαμπρού και μαζί με το χωριό εγκαταλείφθηκαν κι αυτές.

Μετά από 700 μέτρα πορείας στο χωματόδρομο, φτάνουμε σε μία διακλάδωση (014) στην οποία ακολουθούμε τον αριστερό δρόμο.

Μετά από 60μ. ο χωματόδρομος που ακολουθούμε τελειώνει (015). Στο σημείο αυτό υπάρχει μια στέρνα και κοντά σε αυτή ένα ξύλινο κιόσκι. Στα αριστερά μας υπάρχουν πεζούλες. Από το σημείο αυτό πρέπει να εντοπίσουμε την αρχή του νεου μονοπατιού. Γι' αυτό, στο πηγάδι κάνουμε αριστερά και ανηφορίζουμε κάθετα στις πεζούλες. Η αρχή του μονοπατιού βρίσκεται στην 2η ή 3η πεζούλα, λίγο δεξιότερα, προς το ρέμα. Στο σημείο αυτό υπάρχουν κούκοι (μικρές στοίβες από πέτρες). Το πετρόκτιστο μονοπάτι αρχικά ανηφορίζει λίγο και μετά κατηφορίζει προς το Μεγαλοποτάμι.

Μετά από 310μ. κατάβασης, το μονοπάτι στενεύει από τη βλάστηση και οδεύει στο πάνω μέρος μιας πεζούλας (016). Πάνω από το μονοπάτι και κάτω από αυτό υπάρχουν αρκετές πεζούλες.

Μετά από 40μ. (017) το μονοπάτι δείχνει να διακλαδίζεται. Ο αριστερός κλάδος, αν και φαρδύτερος, δεν είναι μονοπάτι αλλά η επιφάνεια μιας πεζούλας. Ακολουθούμε το δεξιό κλάδο και κατηφορίζουμε.

Το μονοπάτι κατηφορίζει απότομα με ζιγκ-ζαγκ προς την Εκκλησούλα του Αη Γιάννη έχοντας δεξιά και αριστερά του πέτρινα τοιχία. Χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς η κλίση του είναι αρκετά μεγάλη.

Φτάνουμε στην Εκκλησία του Αη Γιάννη (018) και το μονοπάτι περνά ακριβώς μπροστά από την πόρτα της εκκλησίας. Συνεχίζουμε την κατάβασή μας στο μονοπάτι.

Το μονοπάτι συνεχίζει και σε 350μ. μετά την Εκκλησία φαρδαίνει πολύ (019) για ένα διάστημα και μετά ξαναστενεύει. Ήδη πλησιάζουμε στο Μεγαλοποτάμι και βλέπουμε τα πρώτα του σπίτια από πολύ κοντά και μετά από άλλα 180μ. κατάβασης φτάνουμε στα πιο ψηλά εγκαταλειμμένα σπίτια του χωριού (020).

Μπαίνουμε στο Μεγάλο Ποτάμι και κατηφορίζουμε ακολουθώντας το φαρδύτερο δρόμο σε όλες τις διακλαδώσεις που συναντάμε. Τέλος καταλήγουμε σε μία διακλάδωση (021) όπου στα δεξιά μας ξεκινά το πλακόστρωτο που οδηγεί μέσα στο χωριό.

Μέρος 2ο: Μεγάλο Ποτάμι - Μεγαλοχώρι - Βαθύ - Αρχαία Πόλη των Μεθάνων

Στην προηγούμενη διακλάδωση, αριστερά μας, οδεύουμε στην άσφαλτο που την ακολουθούμε. Μετά από 100μ. φτάνουμε σε ένα Εκκλησάκι. Εκεί υπάρχει πλατειούλα με βρύση, ένα καρτοτηλέφωνο και διασταύρωση δρόμων. Συνεχίζοντας στην άσφαλτο στην ίδια κατεύθυνση φτάνουμε μετά από 1 χλμ. στο Βαθύ. Αν στην Εκκλησούλα κάνουμε αριστερά, μετά από 800μ. φτάνουμε στο Μεγαλοχώρι.

Στο νοτιότερο άκρο της παραλίας, στο Βαθύ, εκεί περίπου που βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη (Παλαιόκαστρο) βρίσκονταν η Αρχαία Πόλη των Μεθάνων. Το έδαφος γύρω από το λόφο στον οποίο βρίσκεται η ακρόπολη έχει υποστεί καθίζηση και μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης βρίσκεται πλέον κάτω από τη θάλασσα. Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το λόφο υπάρχουν ορατές υποθαλάσσιες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα μάλιστα στα βυθισμένα κτίρια υπάρχουν και βυζαντινές εκκλησίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν και τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει