ΜΕΘΑΝΑ - ΒΑΘΥ - ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
       

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Βαθμός Δυσκολίας:  Εύκολος | 9 χλμ.)

Από το λιμάνι των Μεθάνων κατευθυνόμαστε αριστερά, περνάμε την πλατεία με το Ηρώο και ακολουθούμε αριστερά το δρόμο προς Επίδαυρό και Γαλατά. Στη διαδρομή συναντάμε τα Λουτρά, ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο απ' όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη των Μεθάνων, και τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό των Μεθάνων.

Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Μέθανα, υπάρχει διασταύρωση με ταμπέλα που δείχνει προς "Βαθύ - Παραλία" και στην οποία κάνουμε δεξιά.

Μετά από διαδρομή περίπου 2.5 χλμ. στον παραλιακό δρόμο, φθάνουμε στο Βαθύ. Από το βαθύ, μετά από 1800μ. ανεβαίνουμε στο Μεγαλοχώρι από τον ασφαλτοδρωμένο δρόμο.

Στον κεντρικό ασφαλτόδρομο συναντάμε την ταμπέλα που δείχνει "προς Αρχαία Ακρόπολη" και κάνουμε αριστερά σε ένα μικρό κατηφορικό πλακόστρωτο δρόμο. Αυτός οδηγεί μέσα από ελιές και συκιές στο Παλαιόκαστρο, την Ακρόπολη των Αρχαίων Μεθάνων, με τα καλοδιατηρημένα από ηφαιστειακό πέτρωμα τείχη και την καλοδιατηρημένη πύλη, η οποία χτίστηκε κατά τον 4ο με 3ο αι. π.Χ., από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου. Λίγο πιο κάτω από την Ακρόπολη βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου του 15ου αιώνα.

Στο νοτιότερο άκρο της παραλίας, στο Βαθύ, εκεί περίπου που βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη (Παλαιόκαστρο) βρίσκονταν η Αρχαία Πόλη των Μεθάνων. Το έδαφος γύρω από το λόφο στον οποίο βρίσκεται η ακρόπολη έχει υποστεί καθίζηση και μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης βρίσκεται πλέον κάτω από τη θάλασσα. Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το λόφο υπάρχουν ορατές υποθαλάσσιες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα μάλιστα στα βυθισμένα κτίρια υπάρχουν και βυζαντινές εκκλησίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν και τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο Κάστρο του Φαβιέρου, στο Σπήλαιο της Περιστέρας, στο Βαθύ και στο Μεγαλοχώρι.