ΜΕΘΑΝΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ
       

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Βαθμός Δυσκολίας:  Εύκολος | 6.9 χλμ.)

Το Σπήλαιο της Περιστέρας βρίσκεται στο δυτικό παραλιακό δρόμο 2.5 χλμ πριν από το Βαθύ. Ανακαλύφθηκε το 1973 κατά τη διάνοιξη του δυτικού παραλιακού δρόμου, είναι ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, έχει μήκος 250 μέτρων και αποτελείται από τρεις θαλάμους.

Από το λιμάνι των Μεθάνων κατευθυνόμαστε αριστερά, περνάμε την πλατεία με το Ηρώο και ακολουθούμε αριστερά το δρόμο προς Επίδαυρό και Γαλατά. Στη διαδρομή συναντάμε τα Λουτρά, ένα μικρό ξύλινο υπόστεγο απ' όπου έχουμε μια πανοραμική άποψη των Μεθάνων, και τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό των Μεθάνων.

Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Μέθανα, υπάρχει διασταύρωση με ταμπέλα που δείχνει προς "Βαθύ - Παραλία" και στην οποία κάνουμε δεξιά.

Μετά τη διασταύρωση, σε απόσταση 1,9 χλμ από το Στενό, αμέσως μετά από τις ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκουμε στα δεξιά μας ταμπέλα που μας καθοδηγεί προς το σπήλαιο. Η ταμπέλα τοποθετήθηκε από το σύλλογο "Αρσινόη" και μας προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της προσέγγισης στο σπήλαιο.

Ανηφορίζουμε με προσοχή στα βράχια δεξιά του δρόμου και μετά από 30μ. φτάνουμε στην είσοδο του σπηλαίου. Από εκεί πρέπει με προσοχή να κατηφορίσουμε προς το σπήλαιο ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια για να φτάσουμε στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια υπόγεια λίμνη. Από εκεί, αν κολυμπήσουμε ή χρησιμοποιήσουμε ένα φουσκωτό βαρκάκι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο μέσα στο σπήλαιο.

Ο δεύτερος θάλαμος είναι γεμάτος βράχους και στον τρίτο υπάρχει και πάλι νερό. Στους δύο τελευταίους θαλάμους υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλαγμίτες σε όμορφους σχηματισμούς. Λέγεται ότι το σπήλαιο εκτείνεται μέχρι κάτω από το οροπέδιο «Θρονί».

Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στο Κάστρο του Φαβιέρου, στο Βαθύ και την Αρχαία Ακρόπολη των Μεθάνων.

Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει Πατήστε για να μεγαλώσει